Blogger Templates

Friday, July 13, 2012

29 MINGGU ;)

بسم الله الرحمن الرحيم


Hampir 7 bulan kot tak update blog...banyak al-kisahnya,tapi malas nak menaip....simpan dalam otak jelah..hihi..tapi hari ni tiba-tiba rindu nak menaip...rindu nak buat assignment pun ada..huhuhu...

Alhamdulillah lama sudah tak berbicara,kini perkembangan terbaru (wah..macam artis je..weekkk) my preggy dah 29 minggu nak masuk 30 minggu..perut??sudah besar..tapi semua cakap "hah..7 bulan??keciknya...." kecik-kecik pun tengok lah mamanya..hihihi..kecik-kecik pun bukan senang nak bawa,berat juga..tapi best....... ;) ada insan dalam diri insan..hihi..so cute tau ibu mengandung ni tau..hihihi..

ok nak cerita....
cheak up yang lepas scan baby...doc kata maybe baby......tapi doc kata maybe,tak sure..so saya tak fikir sangat..yang penting anak mama papa ni sihat dengan nutrisi Herbalife yang mama bagi tiap-tiap pagi...perisa strawberry lagi u....nyum..nyum.. ;) dan yang penting doc kata baby sihat,kepala dah kat bawah..ok ;) dan beratnya 1.1kg...it's normal ;) alhamdulillah...alhamdulillah...anak mama,nanti keluar kalau boleh 2.6 ke 3.0 kg ye..tak mau kecik sangat dan tak mau besar sangat..sederhana ye... :) sayang baby papa ni ye.. 

sekarang ni dah mula rasa berat,berdiri lama pun tak boleh,apa-apa barang atau beg suami angkat ok!hihi ;). masa solat nak sujud pun tak boleh paksa,hanya buat yang termampu..maybe lepas ni solat atas kerusi..

hmm baby sangat aktif...scan,doc kata "baby awak ni bergerak je" hihihi..bagus sayang aktif tandanya sihat...alhamdulillah...!bila baby tendang,Ya Allah happy sangat & excited macam nak suh baby keluar..huhuhu..tapi bila dia senyap...tak tendang :( rasa nak menangis...

ok barang baby dah beli...memang excited dekat 2,3,4 jam di dalam kedai..bukan 1 kedai..tapi 2,3 kedai...semua beli kat bandar baru bangi...Manjaku..Kasih Ibu & Mum Dreams...sampai suami saya terduduk kat tangga dengan bakul barang-barang baby..hihihi..

Nak kongsi artikel ni

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi..


 //// tu dia..perkembangan anak mama..yang excitednya...gambar tu,macam tu la keadaan cahaya mata mama papa dalam perut mama ni..hihihi..suke..suke..suke..wink..wink..wink...//////

THANK U ALLAH....

No comments:

Post a Comment

Friday, July 13, 2012

29 MINGGU ;)

Posted by Azura Nurul Iman at 10:39 AM
بسم الله الرحمن الرحيم


Hampir 7 bulan kot tak update blog...banyak al-kisahnya,tapi malas nak menaip....simpan dalam otak jelah..hihi..tapi hari ni tiba-tiba rindu nak menaip...rindu nak buat assignment pun ada..huhuhu...

Alhamdulillah lama sudah tak berbicara,kini perkembangan terbaru (wah..macam artis je..weekkk) my preggy dah 29 minggu nak masuk 30 minggu..perut??sudah besar..tapi semua cakap "hah..7 bulan??keciknya...." kecik-kecik pun tengok lah mamanya..hihihi..kecik-kecik pun bukan senang nak bawa,berat juga..tapi best....... ;) ada insan dalam diri insan..hihi..so cute tau ibu mengandung ni tau..hihihi..

ok nak cerita....
cheak up yang lepas scan baby...doc kata maybe baby......tapi doc kata maybe,tak sure..so saya tak fikir sangat..yang penting anak mama papa ni sihat dengan nutrisi Herbalife yang mama bagi tiap-tiap pagi...perisa strawberry lagi u....nyum..nyum.. ;) dan yang penting doc kata baby sihat,kepala dah kat bawah..ok ;) dan beratnya 1.1kg...it's normal ;) alhamdulillah...alhamdulillah...anak mama,nanti keluar kalau boleh 2.6 ke 3.0 kg ye..tak mau kecik sangat dan tak mau besar sangat..sederhana ye... :) sayang baby papa ni ye.. 

sekarang ni dah mula rasa berat,berdiri lama pun tak boleh,apa-apa barang atau beg suami angkat ok!hihi ;). masa solat nak sujud pun tak boleh paksa,hanya buat yang termampu..maybe lepas ni solat atas kerusi..

hmm baby sangat aktif...scan,doc kata "baby awak ni bergerak je" hihihi..bagus sayang aktif tandanya sihat...alhamdulillah...!bila baby tendang,Ya Allah happy sangat & excited macam nak suh baby keluar..huhuhu..tapi bila dia senyap...tak tendang :( rasa nak menangis...

ok barang baby dah beli...memang excited dekat 2,3,4 jam di dalam kedai..bukan 1 kedai..tapi 2,3 kedai...semua beli kat bandar baru bangi...Manjaku..Kasih Ibu & Mum Dreams...sampai suami saya terduduk kat tangga dengan bakul barang-barang baby..hihihi..

Nak kongsi artikel ni

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi..


 //// tu dia..perkembangan anak mama..yang excitednya...gambar tu,macam tu la keadaan cahaya mata mama papa dalam perut mama ni..hihihi..suke..suke..suke..wink..wink..wink...//////

THANK U ALLAH....

0 comments on "29 MINGGU ;)"

Post a Comment