Blogger Templates

Friday, July 20, 2012

MENGIDAM KE TU???

بسم الله الرحمن الرحيم
tak tahan..tak tahan..nak tunggu en.zauj makan sama2..yeay..yeay..


4 slice sekali..ntah habis ntah x..1 slice 3 sudu je kot makan...haha..marahlah encik zauj..


aktiviti mengidam kek....
ada 4 slice lagi tu.. (^_^)
- red velvet
- moist choc
- marble cheese
- carrot walnut 
terima kasih kak nina,sape-sape nak order kat sini ye http://www.facebook.com/NinazCakes serius memang sedap..lembut gebu & tak manis sangat..(pernah beli dulu)
sekian..selamat berpuasa semua...siapa nak bersahur&berbuka dengan makanan nutrisi Herbalife,jangan malu-malu jangan segan-segan,contact saya 0179824172 ye... hihihi
 ~sihat bertenaga di bulan puasa..langsing bergaya di hari raya~
*wink*wink*wink* ;)



Tuesday, July 17, 2012

SAYA & HERBALIFE

بسم الله الرحمن الرحيم
Kenapa Herbalife??
JOM SHARING2.. Sharing is caring... ;)

Ok..kita ada 3 pilihan untuk dapatkan semua nutrisi yang badan kita perlukan hari-hari.

1) Pagi2 pergi pasar beli 7 jenis sayur warna warni, ayam, udang, sotong, ikan, daging, tempe bla bla bla. Kena ade semua tu dalam hidangan baru dapat semua nutrisi yang badan kita perlukan. Oh yeah, masak!

2) Pagi2 pergi Farmasi mintak dekat diorang, saya nak vitamin ni ni ni , minerals tu tu tu, etc. Balik rumah telan semua. Cukup nutrisi dalam badan.

3) Pagi2 pergi dapur blend Shake Herbalife dengan soya ke buah-buahan ke sayur-sayuran ke. Nak buat dengan air kosong pun dah cukup dah. Minum shake and there you go. All the nutrients dah complete dalam badan.

The choice is yours. Be healthy.

Bagi saya Herbalife ni simple.. Makanan paling senang nak masuk dalam badan dan senang diserap oleh sel sebab ianya cecair. Nutrisi pun cukup tau..Segala vitamin yang di perlukan dari hujung rambut hingga  hujung kaki complete dalam 1 shake. Korang boleh ke makan carrot banyak-banyak untuk dapatkan cukup vitamin A? Boleh makan oren banyak-banyak untuk dapatkan vitamin C? Tentu tak kan?? Sejak join Herbalife ni je saya asyik nak minum air kosong berbotol2  dan makan buah untuk snacking..dan rasa badan sihat bertenaga..alhamdulillah..dah nak masuk 2 tahun setengah makan makanan nutrisi ni,tapi adalah dalam 1,2 bulan tak ambil,memang rasa lain bila tak ambil..beza sangat bila ambil makanan sihat dengan yang tak sihat..alhamdulillah sekarang nak consume Herbalife hingga akhir hayat...Insyaallah..

Saya dan dia.....Herbalife..
 wah..semua saya punye!!! ;p
 gambar terbaru ~ 7 bulan pregnant ;)
hari-hari sarapan dengan shake Herbalife perisa strawberry ;)

terima kasih YA ALLAH..
terima kasih Herbalife...




Friday, July 13, 2012

29 MINGGU ;)

بسم الله الرحمن الرحيم


Hampir 7 bulan kot tak update blog...banyak al-kisahnya,tapi malas nak menaip....simpan dalam otak jelah..hihi..tapi hari ni tiba-tiba rindu nak menaip...rindu nak buat assignment pun ada..huhuhu...

Alhamdulillah lama sudah tak berbicara,kini perkembangan terbaru (wah..macam artis je..weekkk) my preggy dah 29 minggu nak masuk 30 minggu..perut??sudah besar..tapi semua cakap "hah..7 bulan??keciknya...." kecik-kecik pun tengok lah mamanya..hihihi..kecik-kecik pun bukan senang nak bawa,berat juga..tapi best....... ;) ada insan dalam diri insan..hihi..so cute tau ibu mengandung ni tau..hihihi..

ok nak cerita....
cheak up yang lepas scan baby...doc kata maybe baby......tapi doc kata maybe,tak sure..so saya tak fikir sangat..yang penting anak mama papa ni sihat dengan nutrisi Herbalife yang mama bagi tiap-tiap pagi...perisa strawberry lagi u....nyum..nyum.. ;) dan yang penting doc kata baby sihat,kepala dah kat bawah..ok ;) dan beratnya 1.1kg...it's normal ;) alhamdulillah...alhamdulillah...anak mama,nanti keluar kalau boleh 2.6 ke 3.0 kg ye..tak mau kecik sangat dan tak mau besar sangat..sederhana ye... :) sayang baby papa ni ye.. 

sekarang ni dah mula rasa berat,berdiri lama pun tak boleh,apa-apa barang atau beg suami angkat ok!hihi ;). masa solat nak sujud pun tak boleh paksa,hanya buat yang termampu..maybe lepas ni solat atas kerusi..

hmm baby sangat aktif...scan,doc kata "baby awak ni bergerak je" hihihi..bagus sayang aktif tandanya sihat...alhamdulillah...!bila baby tendang,Ya Allah happy sangat & excited macam nak suh baby keluar..huhuhu..tapi bila dia senyap...tak tendang :( rasa nak menangis...

ok barang baby dah beli...memang excited dekat 2,3,4 jam di dalam kedai..bukan 1 kedai..tapi 2,3 kedai...semua beli kat bandar baru bangi...Manjaku..Kasih Ibu & Mum Dreams...sampai suami saya terduduk kat tangga dengan bakul barang-barang baby..hihihi..

Nak kongsi artikel ni

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi..


 //// tu dia..perkembangan anak mama..yang excitednya...gambar tu,macam tu la keadaan cahaya mata mama papa dalam perut mama ni..hihihi..suke..suke..suke..wink..wink..wink...//////

THANK U ALLAH....

Thursday, January 26, 2012

bersatu kami kerana yang SATU ;)

بسم الله الرحمن الرحيم


TEMA MERAH JAMBU YANG CANTIK ;)

Tarikh Penyatuan 2 Hati : 2 Disember 2011/6 Muharram 1433 Hijrah
Detik Cinta Halal : Jumaat, 11 pagi
Tempat penyatuan hati: Masjid Kariah Mantin Dalam
 ayah & zauj
 sentuhan yang halal.. :) (menggigil tanganmu&tanganku..hehheh..)
 alhamdulillah..saya dah jadi miliknya yang halal..
 bersama keluarga Zauj dari Sabah..

cenderahati Al-Mathurat buat para tetamu

TEMA HIJAU YANG MENAWAN :P
Tarikh : 3 Disember 2011/7 Muharram 1433Hijrah
Masa : 12.00-4.00 petang
Tempat : Kediaman saya,Kg.Mantin Dalam

 tiada aktiviti renjis-merenjis..aktiviti snap n snap je ok..
 bersama mummy&daddy zauj
 bersama sepupu & sahabat
 bersama sahabat HERBALIFE..
 family saya & zauj bersatu..yeah..
 sahabat-sahabat saya..Alia&Azi..
 sepupu&anak-anak Buah
 kiut miut saya..
idaman hati..suka sangat..biar simple..asal pink hijau..hehheh..


Alhamdulillah..selesai dah majlis..dah nak hampir 2 Bulan berlalu..hehe..rasa nak macam ni lagi...hehheh..rindu saat di ijab qabulkan..rindu saat pertama kali zauj menyentuh tangan ketika cincin disarung..alhamdulillah..terima kasih buat keluarga,terutamanya adik-beradik mak saya yang banyak membantu..paling banyak membantu Pak Long..terima kasih sangat-sangat..sayang semua..alhamdulillah Allah memberi kita anugerah kasih sayang yang bermakna..moga selamat keluarga ku dunia dan akhirat!!

"Sesungguhnya Bersatu Kami Kerana Yang SATU (ALLAH)"
sekian..wassalam..

Thursday, December 29, 2011

♥SURI RUMAH & SURI DIHATI♥

بسم الله الرحمن الرحيم

23HB 12/ 27 MUHARRAM
Malam dalam jam 12,zauj hantarkan saya balik kampung..dia kena pergi kursus esok harinya selama 3 hari 24-26 hb :(  

24HB 12/ 28 MUHARRAM
Jam 8.00 pagi bertolak ke Melaka,keluarga nak pergi jalan-jalan kat sana..zauj pula siap-siap nak balik ke Kajang semula..sedihnya...............pertama kali berpisah dengan zauj.. :( tapi tak pelah,orang lain yang berjauhan dengan isteri@suami,tak duduk sama,hujung minggu baru jumpa..lagi sedihkan?? jadi bersyukur dengan apa yang Allah bagi dengan kadar yang kita mampu jalani atas kehendakNya.. :) ada faham kaaa???hehheh..

bestlah jalan-jalan kat Melaka,cuma ada kurang..saya tiada pasangan,masing-masing ada pasangan..hmmm......pergi Zoo & Bandar Hilir,kelakar melayan kerenah anak-anak buah & abang saya yang asyik buat lawak selamber...tapi dalam hati rasa nak nangis & dialog hati berbicara "kan best abang(zauj) ada..nak abang sekarang :( "

25HB 12/29 MUHARRAM
Balik kampung ayah di Jelebu,Negeri Sembilan..malam pula lepas Isyak pergi Dataran Nilai,ada Karnival apa entah..banyak lah gerai-gerai jualan..

26HB 12/29 MUHARRAM
duduk rumah je...masing-masing penatkan,walaupun masih cuti lagi...masa ni tak sabar nak tunggu zauj balik.. ;) rindu sangat-sangat..zauj sampai je kampung,dalam pukul 5 lebih gitu,kami balik ke kajang..sebab malam tu zauj nak mengajar ngaji..kena balik awal..

27HB 12/ 1 SAFAR
saya cuti lagi..................suke..suke..suke.. :) cuti sampai esok..
zauj pula,kena pergi sekolah sebab pendaftaran pelajar & kena jaga kuanter jual buku..kerja sampai tengahari je...saya kat rumah basuh baju,menyapu,kemas-kemas&main masak-masak..hihi (seronok sangat...rasa macam nak jadi suri rumah sepenuh masa lepas ni..O..O)

saya masak >  ayam rendang kicap (tak banyak kuah& tak terlalu kering)
                   > sayur terung

sedapp kot sampai licin je zauj makan..dia yang habiskan semua..hihi..apa yang penting saya tak nak selalu makan kat luar,biarpun saya bekerja..pagi sampai petang..walaupun penat..tapi saya nak masak juga..saya nak zauj saya makan makanan dari air tangan zaujahnya sendiri :) bila masak sendiri,rasa puas...lagi pun kalau masak sendiri,duit tak banyak nak keluar..jimat...............makan luar boleh,tapi cukup lah sebulan sekali ke..2 bulan sekali..

28HB 12/ 2 SAFAR
cuti lagi..macam biasa buat kerja rumah...zauj saya tak pergi sekolah..jadi dia tolong saya didapur..agak kecoh di dapur..hihi..bukan saya ye :) zauj teringin nak makan ayam kukus...jadi dia yang siapkan semua..saya cuma masak sos@kuah untuk ayam tu..tiada sayur ketika itu,saya rasa lain je..tapi lalu juga lah makan,dah lapar kan..sayur ada je dalam peti ais..tapi saya buat tak perasan.. ;)..cuba nak makan tanpa sayur,tapi memang tak boleh..jadi lepas ni kalau masak lauk,wajib masak sayur..jangan nak try-try,tak perlu sayur...!memang tak best............ :(

29HB 12/3 SAFAR
ada kat office la ni...macam takda mood je..rasa nak balik..buat kerja rumah..jadi suri rumah..hihi :)
apapun saya tetap suri rumah zauj saya,dan yang penting saya lah suri di hati zauj.......... ;)

* walaupun kita sedih..dan menangis..yakinlah ada Allah di sisi..Dia lah penghibur yang terbaik.. alhamdulillah..

terima kasih Ya Allah akan kehidupan yang ku lalui bersama-sama insan-insan tersayang ini..Redhailah..berkatilah..amin Ya Robb..

Friday, December 23, 2011

DI LEMA DELIMA ;)

بسم الله الرحمن الرحيم
Sudah lama saya dilema akan buah ini..sejak ayah bawa balik dari menunaikan Haji..
bukan senang nak cari..Pasar Malam pun tak ada..saya cari..tanya-tanya kawan pun,mereka kata kat Pasar Malam..tapi tak ada pun..sedih saya,nak menangis pun ada..(hihi..saya pun tak tahu napa jadi gini)..
"sebuah permintaan tidak ditunaikan" :p

bila jumpa Kak Azzah (kawan 1 office),dia bagitahu "zura..kat PKNS Bangi adalah"....wah excited saya tanya betul ke?berapa jual?nak isi merah tak nak isi putih...hihi..kak Azzah pun memang suka buah tu juga..bila saya tahu ada jual kat PKNS,saya fikir bila la nak pergi sana..dengan harapan "jangan lah habis jual buah tu..." :(

Alhamdulillah semalam balik kerja,terus ajak Zauj pergi PKNS Bangi..yeah..yeah..tak sabar nak jumpa Cik Buah Delima ;) sampai kat pintu depan..ada kedai kecil-kecil,hah!tu dia DELIMA SAYA!..isi warna merah,ada 1 je di dalam bakul..RM 8 sebiji..mahal kan??1 biji je RM8..tapi saya tak peduli nak juga..nak juga..kalau isi warna putih RM4 je sebiji..tapi tak minat :p ..

Alhamdulillah!!kini Delima yang sebiji itu menjadi milik saya..hihi..Ya Allah suka sangat,berminggu-minggu menanti..hihihi...teringin sangat nak makan..rasa macam nak penuhkan Peti Ais dengan buah tu..buat stok... ;) saya seorang je yang makan buah tu,Zauj tak suka..dia asyik Durian..Durian..ok Durian VS Delima..wink..wink..wink..


Kenapa saya suka Buah Delima??
bukan sebab dia sedap tapi Subhanallah!!ada cerita yang menarik tentangnya yang saya tahu sikit-sikit sebelum ni,jadi saya kongsikan cerita Buah Delima@Ar-Rumman..
Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, 
" Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". 
[al Rahman ayat 68]. 
“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan” 
[al-Anaam 99]
Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. 
Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipis yang kelihatan seperti bukit. Kemasan yang tersusun rapi biji buah tersebut seakan disusun oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut. Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit.. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Info Menarik Buah Delima
- digelar buah diraja
- berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India.
- juga dikenali ar-rumman dalam bahasa Arab
- disebut 3 kali dalam Al-Quran
- buah syurga, antara pokok yang ada di dalam syurga
- di Perancis juga dikenali sebagai epal yang berbiji
- hanyat pokok yang panjang, boleh hidup sehingga 200 tahun
- bagi kaum Cina, buah delima melambangkan kesuburan dan panjang usia
- berbuah selepas setahun hingga tiga tahun ditanam

Khasiat Buah Delima
- kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus
- mengandungi antioksidan yang tinggi baik untuk penyakit jantung, cepat tua dan barah
- dalam Homeopati, delima digunakan untuk mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadaman


Kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya..
sedap sangat..terliur tengok..semalam separuh dah habis..lagi separuh saya bawa pergi kerja..kejap lagi,nak makan.. ;)
terima kasih Ya Allah..di atas apa yang Allah ciptakan di muka bumi ini...alhamdulillah..

Thursday, December 22, 2011

♥TERIMA KASIH ABANG♥

بسم الله الرحمن الرحيم

Semalam balik kerja terus pergi jalan-jalan di sekitar Bandar Baru Bangi..ke Seksyen 8 dan PKNS..jalan-jalan ada makna.. :) wink..wink..wink..apapun.....

"terima kasih abang atas semua ini.."

Lepas tu balik rumah jap,solat maghrib dulu..lepas solat pergi pasar malam dekat kawasan perumahan kami..zauj beli durian..dia memang kuat makan durian,sampai saya tak tahan...hmmm sabar jelah..hihi

Bahagia bila tengok dia senyum..gelak-gelak..buat lawak semalam... zauj saya seorang yang pendiam & tak suka senyum,muka masam je...kawan-kawan cakap "abang alif tu muka macam marah je..garang..takut nak tegur" tapi sebaliknya hanya saya zaujahnya yang mengerti..sekali dia senyum,bahagianya saya..sayang cinta halal saya ni..Anugerah Allah,kebahagiaan saya..alhamdulillah :)

Friday, July 20, 2012

MENGIDAM KE TU???

Posted by Azura Nurul Iman at 6:17 PM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم
tak tahan..tak tahan..nak tunggu en.zauj makan sama2..yeay..yeay..


4 slice sekali..ntah habis ntah x..1 slice 3 sudu je kot makan...haha..marahlah encik zauj..


aktiviti mengidam kek....
ada 4 slice lagi tu.. (^_^)
- red velvet
- moist choc
- marble cheese
- carrot walnut 
terima kasih kak nina,sape-sape nak order kat sini ye http://www.facebook.com/NinazCakes serius memang sedap..lembut gebu & tak manis sangat..(pernah beli dulu)
sekian..selamat berpuasa semua...siapa nak bersahur&berbuka dengan makanan nutrisi Herbalife,jangan malu-malu jangan segan-segan,contact saya 0179824172 ye... hihihi
 ~sihat bertenaga di bulan puasa..langsing bergaya di hari raya~
*wink*wink*wink* ;)



Tuesday, July 17, 2012

SAYA & HERBALIFE

Posted by Azura Nurul Iman at 9:53 AM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم
Kenapa Herbalife??
JOM SHARING2.. Sharing is caring... ;)

Ok..kita ada 3 pilihan untuk dapatkan semua nutrisi yang badan kita perlukan hari-hari.

1) Pagi2 pergi pasar beli 7 jenis sayur warna warni, ayam, udang, sotong, ikan, daging, tempe bla bla bla. Kena ade semua tu dalam hidangan baru dapat semua nutrisi yang badan kita perlukan. Oh yeah, masak!

2) Pagi2 pergi Farmasi mintak dekat diorang, saya nak vitamin ni ni ni , minerals tu tu tu, etc. Balik rumah telan semua. Cukup nutrisi dalam badan.

3) Pagi2 pergi dapur blend Shake Herbalife dengan soya ke buah-buahan ke sayur-sayuran ke. Nak buat dengan air kosong pun dah cukup dah. Minum shake and there you go. All the nutrients dah complete dalam badan.

The choice is yours. Be healthy.

Bagi saya Herbalife ni simple.. Makanan paling senang nak masuk dalam badan dan senang diserap oleh sel sebab ianya cecair. Nutrisi pun cukup tau..Segala vitamin yang di perlukan dari hujung rambut hingga  hujung kaki complete dalam 1 shake. Korang boleh ke makan carrot banyak-banyak untuk dapatkan cukup vitamin A? Boleh makan oren banyak-banyak untuk dapatkan vitamin C? Tentu tak kan?? Sejak join Herbalife ni je saya asyik nak minum air kosong berbotol2  dan makan buah untuk snacking..dan rasa badan sihat bertenaga..alhamdulillah..dah nak masuk 2 tahun setengah makan makanan nutrisi ni,tapi adalah dalam 1,2 bulan tak ambil,memang rasa lain bila tak ambil..beza sangat bila ambil makanan sihat dengan yang tak sihat..alhamdulillah sekarang nak consume Herbalife hingga akhir hayat...Insyaallah..

Saya dan dia.....Herbalife..
 wah..semua saya punye!!! ;p
 gambar terbaru ~ 7 bulan pregnant ;)
hari-hari sarapan dengan shake Herbalife perisa strawberry ;)

terima kasih YA ALLAH..
terima kasih Herbalife...




Friday, July 13, 2012

29 MINGGU ;)

Posted by Azura Nurul Iman at 10:39 AM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم


Hampir 7 bulan kot tak update blog...banyak al-kisahnya,tapi malas nak menaip....simpan dalam otak jelah..hihi..tapi hari ni tiba-tiba rindu nak menaip...rindu nak buat assignment pun ada..huhuhu...

Alhamdulillah lama sudah tak berbicara,kini perkembangan terbaru (wah..macam artis je..weekkk) my preggy dah 29 minggu nak masuk 30 minggu..perut??sudah besar..tapi semua cakap "hah..7 bulan??keciknya...." kecik-kecik pun tengok lah mamanya..hihihi..kecik-kecik pun bukan senang nak bawa,berat juga..tapi best....... ;) ada insan dalam diri insan..hihi..so cute tau ibu mengandung ni tau..hihihi..

ok nak cerita....
cheak up yang lepas scan baby...doc kata maybe baby......tapi doc kata maybe,tak sure..so saya tak fikir sangat..yang penting anak mama papa ni sihat dengan nutrisi Herbalife yang mama bagi tiap-tiap pagi...perisa strawberry lagi u....nyum..nyum.. ;) dan yang penting doc kata baby sihat,kepala dah kat bawah..ok ;) dan beratnya 1.1kg...it's normal ;) alhamdulillah...alhamdulillah...anak mama,nanti keluar kalau boleh 2.6 ke 3.0 kg ye..tak mau kecik sangat dan tak mau besar sangat..sederhana ye... :) sayang baby papa ni ye.. 

sekarang ni dah mula rasa berat,berdiri lama pun tak boleh,apa-apa barang atau beg suami angkat ok!hihi ;). masa solat nak sujud pun tak boleh paksa,hanya buat yang termampu..maybe lepas ni solat atas kerusi..

hmm baby sangat aktif...scan,doc kata "baby awak ni bergerak je" hihihi..bagus sayang aktif tandanya sihat...alhamdulillah...!bila baby tendang,Ya Allah happy sangat & excited macam nak suh baby keluar..huhuhu..tapi bila dia senyap...tak tendang :( rasa nak menangis...

ok barang baby dah beli...memang excited dekat 2,3,4 jam di dalam kedai..bukan 1 kedai..tapi 2,3 kedai...semua beli kat bandar baru bangi...Manjaku..Kasih Ibu & Mum Dreams...sampai suami saya terduduk kat tangga dengan bakul barang-barang baby..hihihi..

Nak kongsi artikel ni

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi..


 //// tu dia..perkembangan anak mama..yang excitednya...gambar tu,macam tu la keadaan cahaya mata mama papa dalam perut mama ni..hihihi..suke..suke..suke..wink..wink..wink...//////

THANK U ALLAH....

Thursday, January 26, 2012

bersatu kami kerana yang SATU ;)

Posted by Azura Nurul Iman at 4:27 PM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم


TEMA MERAH JAMBU YANG CANTIK ;)

Tarikh Penyatuan 2 Hati : 2 Disember 2011/6 Muharram 1433 Hijrah
Detik Cinta Halal : Jumaat, 11 pagi
Tempat penyatuan hati: Masjid Kariah Mantin Dalam
 ayah & zauj
 sentuhan yang halal.. :) (menggigil tanganmu&tanganku..hehheh..)
 alhamdulillah..saya dah jadi miliknya yang halal..
 bersama keluarga Zauj dari Sabah..

cenderahati Al-Mathurat buat para tetamu

TEMA HIJAU YANG MENAWAN :P
Tarikh : 3 Disember 2011/7 Muharram 1433Hijrah
Masa : 12.00-4.00 petang
Tempat : Kediaman saya,Kg.Mantin Dalam

 tiada aktiviti renjis-merenjis..aktiviti snap n snap je ok..
 bersama mummy&daddy zauj
 bersama sepupu & sahabat
 bersama sahabat HERBALIFE..
 family saya & zauj bersatu..yeah..
 sahabat-sahabat saya..Alia&Azi..
 sepupu&anak-anak Buah
 kiut miut saya..
idaman hati..suka sangat..biar simple..asal pink hijau..hehheh..


Alhamdulillah..selesai dah majlis..dah nak hampir 2 Bulan berlalu..hehe..rasa nak macam ni lagi...hehheh..rindu saat di ijab qabulkan..rindu saat pertama kali zauj menyentuh tangan ketika cincin disarung..alhamdulillah..terima kasih buat keluarga,terutamanya adik-beradik mak saya yang banyak membantu..paling banyak membantu Pak Long..terima kasih sangat-sangat..sayang semua..alhamdulillah Allah memberi kita anugerah kasih sayang yang bermakna..moga selamat keluarga ku dunia dan akhirat!!

"Sesungguhnya Bersatu Kami Kerana Yang SATU (ALLAH)"
sekian..wassalam..

Thursday, December 29, 2011

♥SURI RUMAH & SURI DIHATI♥

Posted by Azura Nurul Iman at 9:43 AM 1 comments
بسم الله الرحمن الرحيم

23HB 12/ 27 MUHARRAM
Malam dalam jam 12,zauj hantarkan saya balik kampung..dia kena pergi kursus esok harinya selama 3 hari 24-26 hb :(  

24HB 12/ 28 MUHARRAM
Jam 8.00 pagi bertolak ke Melaka,keluarga nak pergi jalan-jalan kat sana..zauj pula siap-siap nak balik ke Kajang semula..sedihnya...............pertama kali berpisah dengan zauj.. :( tapi tak pelah,orang lain yang berjauhan dengan isteri@suami,tak duduk sama,hujung minggu baru jumpa..lagi sedihkan?? jadi bersyukur dengan apa yang Allah bagi dengan kadar yang kita mampu jalani atas kehendakNya.. :) ada faham kaaa???hehheh..

bestlah jalan-jalan kat Melaka,cuma ada kurang..saya tiada pasangan,masing-masing ada pasangan..hmmm......pergi Zoo & Bandar Hilir,kelakar melayan kerenah anak-anak buah & abang saya yang asyik buat lawak selamber...tapi dalam hati rasa nak nangis & dialog hati berbicara "kan best abang(zauj) ada..nak abang sekarang :( "

25HB 12/29 MUHARRAM
Balik kampung ayah di Jelebu,Negeri Sembilan..malam pula lepas Isyak pergi Dataran Nilai,ada Karnival apa entah..banyak lah gerai-gerai jualan..

26HB 12/29 MUHARRAM
duduk rumah je...masing-masing penatkan,walaupun masih cuti lagi...masa ni tak sabar nak tunggu zauj balik.. ;) rindu sangat-sangat..zauj sampai je kampung,dalam pukul 5 lebih gitu,kami balik ke kajang..sebab malam tu zauj nak mengajar ngaji..kena balik awal..

27HB 12/ 1 SAFAR
saya cuti lagi..................suke..suke..suke.. :) cuti sampai esok..
zauj pula,kena pergi sekolah sebab pendaftaran pelajar & kena jaga kuanter jual buku..kerja sampai tengahari je...saya kat rumah basuh baju,menyapu,kemas-kemas&main masak-masak..hihi (seronok sangat...rasa macam nak jadi suri rumah sepenuh masa lepas ni..O..O)

saya masak >  ayam rendang kicap (tak banyak kuah& tak terlalu kering)
                   > sayur terung

sedapp kot sampai licin je zauj makan..dia yang habiskan semua..hihi..apa yang penting saya tak nak selalu makan kat luar,biarpun saya bekerja..pagi sampai petang..walaupun penat..tapi saya nak masak juga..saya nak zauj saya makan makanan dari air tangan zaujahnya sendiri :) bila masak sendiri,rasa puas...lagi pun kalau masak sendiri,duit tak banyak nak keluar..jimat...............makan luar boleh,tapi cukup lah sebulan sekali ke..2 bulan sekali..

28HB 12/ 2 SAFAR
cuti lagi..macam biasa buat kerja rumah...zauj saya tak pergi sekolah..jadi dia tolong saya didapur..agak kecoh di dapur..hihi..bukan saya ye :) zauj teringin nak makan ayam kukus...jadi dia yang siapkan semua..saya cuma masak sos@kuah untuk ayam tu..tiada sayur ketika itu,saya rasa lain je..tapi lalu juga lah makan,dah lapar kan..sayur ada je dalam peti ais..tapi saya buat tak perasan.. ;)..cuba nak makan tanpa sayur,tapi memang tak boleh..jadi lepas ni kalau masak lauk,wajib masak sayur..jangan nak try-try,tak perlu sayur...!memang tak best............ :(

29HB 12/3 SAFAR
ada kat office la ni...macam takda mood je..rasa nak balik..buat kerja rumah..jadi suri rumah..hihi :)
apapun saya tetap suri rumah zauj saya,dan yang penting saya lah suri di hati zauj.......... ;)

* walaupun kita sedih..dan menangis..yakinlah ada Allah di sisi..Dia lah penghibur yang terbaik.. alhamdulillah..

terima kasih Ya Allah akan kehidupan yang ku lalui bersama-sama insan-insan tersayang ini..Redhailah..berkatilah..amin Ya Robb..

Friday, December 23, 2011

DI LEMA DELIMA ;)

Posted by Azura Nurul Iman at 10:29 AM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم
Sudah lama saya dilema akan buah ini..sejak ayah bawa balik dari menunaikan Haji..
bukan senang nak cari..Pasar Malam pun tak ada..saya cari..tanya-tanya kawan pun,mereka kata kat Pasar Malam..tapi tak ada pun..sedih saya,nak menangis pun ada..(hihi..saya pun tak tahu napa jadi gini)..
"sebuah permintaan tidak ditunaikan" :p

bila jumpa Kak Azzah (kawan 1 office),dia bagitahu "zura..kat PKNS Bangi adalah"....wah excited saya tanya betul ke?berapa jual?nak isi merah tak nak isi putih...hihi..kak Azzah pun memang suka buah tu juga..bila saya tahu ada jual kat PKNS,saya fikir bila la nak pergi sana..dengan harapan "jangan lah habis jual buah tu..." :(

Alhamdulillah semalam balik kerja,terus ajak Zauj pergi PKNS Bangi..yeah..yeah..tak sabar nak jumpa Cik Buah Delima ;) sampai kat pintu depan..ada kedai kecil-kecil,hah!tu dia DELIMA SAYA!..isi warna merah,ada 1 je di dalam bakul..RM 8 sebiji..mahal kan??1 biji je RM8..tapi saya tak peduli nak juga..nak juga..kalau isi warna putih RM4 je sebiji..tapi tak minat :p ..

Alhamdulillah!!kini Delima yang sebiji itu menjadi milik saya..hihi..Ya Allah suka sangat,berminggu-minggu menanti..hihihi...teringin sangat nak makan..rasa macam nak penuhkan Peti Ais dengan buah tu..buat stok... ;) saya seorang je yang makan buah tu,Zauj tak suka..dia asyik Durian..Durian..ok Durian VS Delima..wink..wink..wink..


Kenapa saya suka Buah Delima??
bukan sebab dia sedap tapi Subhanallah!!ada cerita yang menarik tentangnya yang saya tahu sikit-sikit sebelum ni,jadi saya kongsikan cerita Buah Delima@Ar-Rumman..
Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, 
" Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". 
[al Rahman ayat 68]. 
“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan” 
[al-Anaam 99]
Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. 
Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipis yang kelihatan seperti bukit. Kemasan yang tersusun rapi biji buah tersebut seakan disusun oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut. Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit.. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Info Menarik Buah Delima
- digelar buah diraja
- berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India.
- juga dikenali ar-rumman dalam bahasa Arab
- disebut 3 kali dalam Al-Quran
- buah syurga, antara pokok yang ada di dalam syurga
- di Perancis juga dikenali sebagai epal yang berbiji
- hanyat pokok yang panjang, boleh hidup sehingga 200 tahun
- bagi kaum Cina, buah delima melambangkan kesuburan dan panjang usia
- berbuah selepas setahun hingga tiga tahun ditanam

Khasiat Buah Delima
- kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus
- mengandungi antioksidan yang tinggi baik untuk penyakit jantung, cepat tua dan barah
- dalam Homeopati, delima digunakan untuk mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadaman


Kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya..
sedap sangat..terliur tengok..semalam separuh dah habis..lagi separuh saya bawa pergi kerja..kejap lagi,nak makan.. ;)
terima kasih Ya Allah..di atas apa yang Allah ciptakan di muka bumi ini...alhamdulillah..

Thursday, December 22, 2011

♥TERIMA KASIH ABANG♥

Posted by Azura Nurul Iman at 12:01 PM 0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم

Semalam balik kerja terus pergi jalan-jalan di sekitar Bandar Baru Bangi..ke Seksyen 8 dan PKNS..jalan-jalan ada makna.. :) wink..wink..wink..apapun.....

"terima kasih abang atas semua ini.."

Lepas tu balik rumah jap,solat maghrib dulu..lepas solat pergi pasar malam dekat kawasan perumahan kami..zauj beli durian..dia memang kuat makan durian,sampai saya tak tahan...hmmm sabar jelah..hihi

Bahagia bila tengok dia senyum..gelak-gelak..buat lawak semalam... zauj saya seorang yang pendiam & tak suka senyum,muka masam je...kawan-kawan cakap "abang alif tu muka macam marah je..garang..takut nak tegur" tapi sebaliknya hanya saya zaujahnya yang mengerti..sekali dia senyum,bahagianya saya..sayang cinta halal saya ni..Anugerah Allah,kebahagiaan saya..alhamdulillah :)